? İtalya'da Tıp Eğitimi ve IMAT Sınavı

İtalya'da Tıp Eğitimi ve IMAT Sınavı 


İtalya, Tıp Eğitimi alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır. Yabancı öğrencilerin en çok tercih ettiği  bölümlerinden biri de Tıp Eğitimi'dir

İtalya’daki özel ve devlet üniversiteleri tarafından yurtdışından gelen yabancı öğrencilere Tıp Eğitimi verilmektedir. Milano Devlet Üniversitesi ve Roma La Sapienza Üniversitesi ile başlayan İtalya’da Tıp Eğitimi sürecine bugün 16 İtalyan Üniversitesi katılmıştır. 

Bu yazımızda sizler için İtalya'da Tıp Eğitimi'nin avantajlarını ve merak edilenleri anlatıyoruz.

 


Batı Dünyasının Kalbi: İtalya


İtalya, bin yılı aşkın köklü üniversiteleri ile Batı Toplumunun Tıp alanında gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Günümüzde ise öğrencilere tanıdığı geniş burs olanaklarıyla, kaliteli eğitim müfredatı ile İtalya'da Tıp Eğitimi, yabancı öğrencilerin çokça tercih ettiği bir eğitim programı olmaktadır.

 İtalya’da Tıp eğitimi almak isteyen yabancı öğrenciler için lisans eğitimleri genel olarak 3 ya da 4 yıl sürerken tıp, mühendislik gibi alanlar 6 yılda tamamlanır. İlk 2 yıl temel bilgiler ve teorik eğitimlerle geçerken, ilerleyen yıllarda uygulamalı dersler, stajlar, laboratuvar ve poliklinik çalışmalarla yoğunlaşır.

İtalya’da Tıp eğitiminizi tamamladığınızda eğitim aldığınız dil olan İngilizce'nin yanı sıra ve bulunduğunuz ülkenin  anadili olan İtalyancayı öğrenme imkanına sahip olacaksınız. Bu sayede dilerseniz İtalya’da veya dünyanın herhangi bir ülkesinde mesleğinizi icra edebilirsiniz.

Ayrıca İtalya’dan alacağınız Mavi diplomanız Yüksek Öğretim Kurumu tarafından tanınmaktadır. Bu da Türkiye’de çalışmak isterseniz denklik işlemleri gibi süreçlerle uğraşmanıza gerek kalmadan doktorluk yapabilmenize olanak sağlar. İtalya'da Tıp Eğitimi alan birçok uluslararası öğrenci İtalya'da doktorluk yapmaktadır.

 



İtalya'da Tıp Eğitimi Sınavı(IMAT) 


IMAT sınavı İtalya'da Tıp Eğitimi almak isteyen yabancı öğrenciler için İtalya Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen İtalya'da Tıp Eğitimine giriş sınavıdır.

İtalya'da Tıp Eğitimi almak isteyen yabancı öğrencilerin IMAT sınavına kayıt olarak tercih ettikleri okulun belirlediği kontenjana girmeleri zorunludur. Üniversiteler, kontenjanlarını AB üyesi olanlar ve AB Üyesi olmayanlar olarak ikiye ayırmaktadır. İtalya'daki özel üniversiteler ise IMAT sınavına benzer bir sınavla kapılarını İtalya'da Tıp Eğitimi almak isteyen öğrenci adaylarına açmaktadır.

IMAT sınavı 60 sorudan 100 dakikadan oluşmaktadır.Sınavda Matematik, Biyoloji, Kimya, Genel Kültür ve Mantık konularından oluşmaktadır.Sınavda alınabilecek maksimum puan 90 puandır. İtalya'da Tıp Eğitimi almak isteyen öğrencilerin sınava özel bir hazırlık yapmaları gerekmektedir.

 

 

İtalya'da Tıp Eğitimi Sonrası Uzmanlık


İtalya'da Tıp Eğitimi tüm AB ülkeleri gibi 6 yıl sürmektedir. İtalya'da Tıp Eğitimi almak isteyen öğrenciler herhangi bir hazırlık eğitime tabi tutulmamaktadır.

Eğer İtalya'da kalıp İtalya'da Tıp Eğitimi uzmanlığı almak isterseniz aynı Türkiye'deki gibi TUS benzeri bir sınava girme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Bunun yanında uzmanlık yapmak isteyen mezun öğrencilerin en az C1 seviyesinde İtalyanca bilmeleri şarttır.

İtalya’da Tıp eğitiminin akademik içeriği AB standartlarına uymaktadır. Bu sebepten ötürü tüm Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de diploma geçerliliği bulunmaktadır.(Mavi Diploma)

Bu şartları sağlayan yabancı öğrenciler Tıp Eğitimi uzmanlıklarını eğitim gördüğü üniversitede veya tercih edeceği başka üniversitelerde sürdürebileceklerdir.

 



İtalya'da Tıp Eğitimi Veren Üniversiteler Ve Giriş Şartları


İtalya'da Tıp Eğitimi veren üniversiteler dünya çapında üne sahip kendini kanıtlamış,köklü üniversitelerdir. Her yıl binlerce Türk öğrenci tıp eğitimi almak için İtalyayı tercih etmektedir.
İtalya'da Tıp Eğitimi veren toplam 16 üniversite vardır.Bu okullarda Tıp Eğitimi İngilizce verilmekte ve eğitim 6 yıl sürmektedir.İtalya'da Tıp Eğitimi veren en iyi okullar şöyle sıralanabilir:

 

 

Pavia Üniversitesi

 

 Pavia Üniversitesi İtalya'nın en köklü ve en kaliteli Tıp Eğitimini veren üniversitelerin başında gelmektedir.

Üniversite 1361 yılında kurulmuş olup günümüzde 9 fakülte ve 20 bine yakın öğrencisiyle eğitim hayatına devam etmektedir. İtalya'da Tıp Eğitiminin yanında Diş hekimliği ve Moleküler Biyoloji lisans programlarıyla da ünlü Pavia Üniversitesiİtalya'da Tıp Eğitimi almak isteyen Yabancı öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversitelerin başında gelmektedir.

 

 

Roma La Sapienza Üniversitesi


Roma La Sapienza Üniversitesi, Roma'da Papa VII.Bonaface tarafından 1303 yılında kurulmuş olup, dünyanın en eski üniversitelerinden birisidir. 11 Fakülteye sahip üniversite, İtalya'da Tıp Eğitimi için en ideal üniversitelerden birisidir.

Roma La Sapienza Üniversitesi, İtalyan hükümeti tarafından en çok araştırma bütçesi desteği alan üniversitelerden biridir. 50 bini aşan öğrenci sayısı ile Roma La Sapienza Üniversitesi, dünyanın birçok ülkesini kapsayan geniş üniversite işbirliği ağı sayesinde bünyesindeki öğrencilere staj imkanı sağlamaktadır.

  Bilgi İçin Hemen Arayın