? İtalya'da eğitim için yetkili adres Pianeta Italia - İtalya'da Eğitim ve Danışmanlık | Ne Dediler

Ne Dediler?

Pianeta Italia ile geleceğine yön verenleri dinlemek ister misiniz?

  • Ata Kurtbay

    Öğrenci

    1. İtalya’da eğitim almak sana neler kazandırdı? Kısaca sana kattıklarından bahseder misin?
    ‘Master için İtalya’yı tercih etmemin öncelikli sebebi İtalyan Lisesi mezunu olmamdır. Her ne kadar okumuş olduğum bölüm İngilizce olsa da, bu masterın bana en büyük katkılarından biri İtalyancamı geliştirmek oldu. Bunun yanında, benimle aynı mesleği yapan farklı kültürden insanları tanımış olmak hem sosyal hem de mesleki açıdan kazanmış olduğum bir diğer artıdır.’

     2. Okumuş olduğun bölümle ilgili neler söylemek istersin? Bu bölümü tercih edecek arkadaşlara tavsiyelerin neler?
    Torino Üniversitesi’nde ‘Uluslararası Ticaret Hukuku, Sözleşmeler ve Uyuşmazlık Çözümü’ üzerine İngilizce yüksek lisans yaptım. Program toplamda 1 senedir ve 3 aşamadan oluşmaktadır. Programın ilk aşaması uzaktan eğitim olarak yürütülmektedir. Bu aşamada, öğrenci, öğrenci sayfasına her hafta düzenli olarak yüklenen makaleleri okuyup daha sonrasında makaleler hakkında kendisine yollanan soruları cevaplamalıdır. Programın ikinci aşaması yüz yüze eğitim aşamasıdır ve İtalya’da yapılmaktadır. Bu aşamada derslere katılım zorunlu olup, hafta içi her gün sabah 9 ile akşam 4 saatleri arasında dersler yapılmaktadır. Söz konusu derslerde işlenen konulardan öğrencilerin sınav sorumlulukları bulunmaktadır.  Programın son aşaması ise tez hazırlama aşamasıdır. Öğrenci, tez konusunu seçerken, almış olduğu derslerden birini içerir konuyu seçmekte serbesttir. “Bence programın en büyük avantajı, uluslararası ticaret hukuku alanının birçok dalında öğrenciye eğitim verilmesidir.” Bu programı tercih eden öğrenci, bu alandaki bilgisini oldukça geliştirebilir ancak yoğun bir program olduğundan dolayı düzenli bir çalışma gerekmektedir.

    3. Torino’yu ve okulun ortamını nasıl buldun? Torino’da okumanın artı ve eskilerinin neler olduğunu düşünüyorsun?
    Torino oldukça güzel ve tarihi bir şehir ve derslerin işlendiği kampüs büyük, güzel ve yeşilliğin çokça olduğu bir ortamda bulunmaktadır. Bunların yanında, daha önce de bahsetmiş olduğum üzere, farklı kültürlerden birçok insanın katıldığı bir master programı olması, programın diğer güzel bir yanı. Saymış olduğum sebeplerden dolayı, bence Torino’da okumak oldukça keyifli.  

  • Cengizhan Say

    Öğrenci

    1. İtalya’da eğitim almak sana neler kazandırdı? Kısaca bahseder misin?

    İtalya’da eğitimin bana en büyük katkısı dil anlamında oldu. Okulumuzda yabancılar için ücretsiz İtalyanca kursları var, bu yüzden rahatlıkla İtalyanca öğrenip konuşur hale gelebiliyorsunuz.

    2. Okumuş olduğun bölümle ilgili neler söylemek istersin? Bu bölümü tercih edecek arkadaşlara tavsiyelerin nelerdir?
    Ben Endüstri Mühendisliği bölümü mezunuyum. Şuan okuduğum bölüm lisans eğitimimin devamı niteliğinde olduğu için okurken zorlanmıyorum. Arkadaşlara tavsiyem, eğer ileride şirket yöneticiliği yapmak isteyen arkadaşlar var ise lisans eğitimi hangi mühendislik alanında olursa olsun ‘Management and Engineering bölümü ile yüksek lisansa devam etmeliler.

    3. Torino’yu ve okulun ortamını nasıl buldun? Torino’da okumanın artı ve eskilerinin neler olduğunu düşünüyorsun? Varsa yaşadığın zorlukları kısaca anlatabilir misin?Okulumuzda maalesef kampüs havası yok. Kendinizi üniversitede okuyor gibi hissedemiyorsunuz. Bu bir dezavantaj bana göre. Bunun dışında okuldaki görevli personeller çok fazla İngilizce bilmediği için işinizi halletmeniz uzun sürüyor. Okulun öğrenci sayfası da İtalyanca. Yani en azında temel düzeyde İtalyanca bilmek şart. Yaşadığım en büyük zorluk ise ev bulma konusunda oldu. Derslerin başlangıç döneminde birçok öğrenci ev aradığı için ev bulmanız çok zor. Buraya gelecek olan öğrencilere tavsiyem en az 2-3 ay öncesinden kalacakları yer konusunu halletmeleri. Ama Torino şehir olarak çok güzel, parkları ve müzeleri görülmeye değer. Her hafta farklı etkinlikler var. Sosyal anlamca birçok aktiviteye katılabilirsiniz. Burası aynı zamanda bir sanayi kenti olduğu için mühendislik alanında iş imkanları kısmen daha iyi.

  • Ali Karami

    Öğrenci

    1.Mezun olduktan sonra Naba akademik kadrosuna katıldın, Naba ailesinden biri oldun, nasıl hissediyorsun?
    Naba’da çalışmaya başlamamın nedeni, öğrencilik dönemimde üniversitede gördüğüm eksikleri tamamlayıp derslerde işlenen konuları üniversitede düzeltip ıslah etmekti. Bu konuda NABA ve Laureate group ( NABA’nın üst düzeyi olan, tasarım üniversiteler birliği) yardımlarıyla NABA’da baya değişiklikler yaptık.

    2.Naba’dan mezun olmak size neler kattı? Okulun ve bölümün ayrıcalığını yaşadınız mı?
    Ben kişisel olarak yaşadım. Çünkü mezun olur olmaz Naba’dan iş teklifi aldım ve burada asistan olarak başladım. Şuan burada ders veriyorum. Çünkü eğitim vermek için kendimi hazır hissediyordum.

    NABA’nın iş konusunda güçlü bağlantıları var ve bu bağlantıları iyi kullanıyor. Fabrika olsun dergiler olsun ama arkadaşlarıma tavsiyem şudur ki, iş konusunda kendi yetenekleri ilk ve son sözü söylemektedir. Naba’dan çıkan ve kendi takipleri sonucunda şuanda Vivien Westwood’da çalışan arkadaşlarım vardır. Naba’yı takip edip hala iş bulamayan arkadaşlar da vardır. Çünkü Naba’nın bağlantıları, öğrencinin kabiliyetinden farklı firmalar olabilir. Sizin iş bulabilmeniz için portfolyonuz ve gayretiniz en önemli faktörlerdir.

    3.Naba mezun olduktan sonra İtalya’da yaşamak ve çalışmak isteyen arkadaşlar için fırsat yaratıyor mu? İş hayatında ayrıcalıkları var mı?
    Kurallara uyan ve gayret gösteren bir insan için dünyanın hiçbir köşesinde limit yoktur ve kimse kimsenin yolunu etkileyemez. Tabi ki her ülkenin kendi vatandaşları daha avantajlı sayılırlar. Ama eğer dil konusunda kendinizi geliştirmişseniz ve italyancanız yeterli ise uluslararası çalışan firmalar ile de ( italya\ turkiye) iş birliği yapma şansınız olur. Kendi firmanızı kurmak isterseniz de yapabilirsiniz, tabi gayret en büyük sermayeniz.

    4.Naba’da Fashion &Textile Design master programından mezun biri olarak bu bölümü okuyacak arkadaşlara tavsiyelerin nelerdir?
    Master programlarında modelistik ( kalıp bilgisi ) öğrenmeyi amaçlayan öğrenci arkadaşlarım için, bunu unutmalarını tavsiye ediyorum. Genellikle master öğrencilerinin kalıp bilgilerinin tam olduğu düşünülerek alınırlar. Hatta başka bölümlerden mezun olsalar bile. En iyisi master programlarına katılmadan önce kalıp bilgileri için en az orta seviyeye gelebilecek kadar kalıp kurslarına gitsinler. NABA’da master programları tasarım ağırlıklıdır.

  • Deniz Gür

    Öğrenci

    ROMA, TOR VERGATA ÜNİVERSİTESİ
    Master in Science of Business Administration

    İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra akademik kariyerime İtalya'da devam ettirme kararını verdiğimden beri, hem italyancamı nasıl geliştireceğimi hem de master programlarına başvuru sürecindeki tüm resmi prosedürün altından, tek başıma nasıl kalkacağımı kara kara düşündüğüm ve en umutsuz olduğum anda, Tules Bakır ve Vanessa Calia yönetimindeki profesyonel eğitim kadrosu, deneyimli, yardımsever ve sevecen çalışanlarıyla, ''öğrencisini ve danışanını ailenden biri olarak benimseme'' prensibini kendilerine ilke edinerek, onların gelecekleri için büyük bir özveriyle ellerinden gelenin en iyisini yapma amacıyla yola çıkan ''Pieneta İtalia Eğitim ve Danışmanlık'', bu süreçte benim imdadıma hızır gibi yetişmiş; hem italyancamı çok iyi bir şekilde geliştirmemi sağlamış hem de başvuru dönemindeki eşsiz yardımları ve destekleriyle bana, Roma'daki o çok istediğim üniversitede master yapabilmenin kapılarını açmıştır.

    Kısacası yolumun Pieneta İtalia ile kesişmesi, benim bu süreçteki en büyük şansım olmuştur, hatta şuan Roma'da mutlu ve huzurlu bir şekilde eğitim alıyorsam bu kesinlikle Pieneta İtalia'nın deneyimli ve profesyonel kadrosunun sayesindedir..
    Kendilerine tekrardan her şey için sonsuz teşekkürler..

  • Metin Kartal

    Veli

    Sizinle ilk tanıştığımda bana güven verdiğiniz için ve beraber ilerlemenin doğru olduğuna karar vermiştim. Bu gün bunun ne kadar doğru olduğunu görmekten gerçekten mutlu olduğumu belirtmek isterim.

    Oğlumuzun geleceğinde önemli bir dönemeç olan üniversite tahsilini kendisinin de istediği okulda yapabilmesindeki göstermiş olduğunuz emeğe, sabırla verdiğiniz desteğe ve hoşgörünüze ailem adına çok teşekkür ediyorum. Başarılarınızın artarak devamı diliyorum.

  • Elif Özgür

    Öğrenci

    POLITECNICO DI MILANO
    ARCHITECTURAL SCIENCES MİMARLIK-LİSANS

    2011 yilinda tanistigim Pianeta Italia ekibi; kaliteli ve yardımsever bir kurum olmanın yanında kimi zaman dost, kimi zaman sırdas oldular benim için.
    Hayatim adına zorlu bir kararda tereddüt etmememi sağlayıp, gerekli gereksiz tüm sorularıma itinayla cevap verip beni her an desteklemeleri bana büyük bir motivasyon kaynağı idi.

    İstedigim okulu kazanmamın ardından da bagların kopmaması, herzaman yardımıma koşmaları ve her an yardımları gerektiğinde tüm ekibe ulaşabilecek olduğumu bilmek büyük bir güven kaynağı benim için.
    Yardımlarından ve dostluklarından dolayı öncelikle Tules ve Vanessa'ya, ardından tüm Pianeta Italia ekibine büyük bir teşekkür borçluyum. Herşey için çok teşekkürler.

  • Murat Dede

    Öğrenci

    ROMA, LA SAPIENZA ÜNİVERSİTESİ
    Master in EXHIBIT & PUBLIC DESIGN

    Artık teşekkürümü etmek istiyorum. Aylarca süren uğraş..Siz görüştüğüm yaklaşık 8’inci ofistiniz. Üstelik size ödemeyi yaptıktan sonra benimle daha az ilgilenmenizi beklerken tam tersi oldu, o kadar ilgilendiniz ki artık resmen maillerinizi okumaktan sıkılmıştım.

    Önce telefonda Tules Hanım'ın sesinin rengi, sonra Vanessa'nın sıcaklığı, müthiş enerji verdiniz ve herşey tam istediğim gibi gitti, ellerinize yüreğinize sağlık.
    Herşey için çok teşekkür ederim Sevgili Tules Hanım ve Vanessa, İstanbul'a geldiğimde kahvenizi içmeye uğrayacağım;)

    Görüşmek üzere!!
    Sevgi Saygı,

  • Öznur Öztan

    Veli

    Pianeta ile başladığımız İtalya yolculuğumuzun sonunda hayallerimize kavuştuk ve oğlum bugün Politecnico di Milano’da mimarlık eğitimi alıyor.

    İtalyanca dil takviyesi, okul seçimi, branş seçimi, yaz okulu, vize işlemleri, sınav başvuruları ve nihayetinde kayıt işlemleri için aldığımız kusursuz ve özverili danışmanlık hizmetleri ve destekleri için Pianeta ailesine minnet duyuyor ve teşekkür ediyoruz.

  • Birnaz Genç

    Öğrenci

    BERGAMO ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ - LİSANS

    “Uzun araştırmaların ardından” diye söze başlamayacağım çünkü internetten arayıp da bulduğum ilk sonuçlar beni Pianeta İtalia'ya götürdü. İyiki de öyle oldu. İnsanın kafası karışıkken, ne yapacağını bilmiyorken danışabileceği samimi yüzler bulması işlerin iyiye gideceğine delalet olabiliyor.

    Girdiğim bu yolda gülen gözleriyle ve yardımlarıyla desteğini esirgemeyen Vanessa ve Tules'e çok teşekkür ediyorum. Onlar, hayatımda güzel şeylere vesile oldular. Umarım güzelliklere vesile olmak benim de payıma düşer.

  • Nathalie Franko

    Öğrenci

    POLITECNICO DI MILANO-ARCHITECTURAL SCIENCES
    MİMARLIK-LİSANS

    Pianeta Italia ile okulumda yapılan bir üniversite tanıtım toplantısında tanıştım. Okulumda danışmanlık hizmeti sunulmasına rağmen Pianeta Italia’dan danışmanlık hizmeti almamın sebebiyse İtalya üniversite başvuru sürecinin diğer yurtdışı ülkelerden çok daha farklı olmasıydı böyle bir başvuru ancak İtalya konusunda uzman ve tecrübeli bir kurumla yapılabilirdi.

    Başvuru ve okula kayıt sürecim boyunca Pianeta Italia bana çok büyük destek oldu ve danışmanlık sürecim boyunca her şeyi zamanında ve eksiksiz bir şekilde halletmemi sağladı. İstanbul merkezli bir kurum olmasına karşın hiç İstanbul’a gitmeden bütün başvuru sürecini yönlendirme olanağı buldum. Üniversite sınavına girdikten sonra okula kayıt sürecim boyunca da bana çok yardımcı oldu. Bu zorlu süreci Pianeta Italia’nın yardımıyla sorunsuzca geçirdim.

  • Füsun Gür

    Veli

    Kızım Deniz Gür'ün üniversiteyi bitirdikten sonra, Roma'da eğitim alma kararını vermesinden beri, gerek başvuru sürecindeki değerli yardımları, gerekse kızımın italyancasını ilerletmesini sağlayan deneyimli, başarılı, özverili ve profesyonel eğitim kadrosuyla Pieneta İtalia, bu süreçte bizim en büyük desteğimiz ve yardımcımız olmuştur.

    Başvuru sürecinde hem belge hazırlanması aşamasında, hem de sonrasındaki dönemde, kendisinin tüm resmi işlemleriyle seve seve ilgilenerek; Deniz'e, bu yoldaki tüm zorlukların üstesinden gelmesinde çok değerli ve eşsiz yardımları sayesinde çok destek olmuşlardı..

    Vanessa Calia ve Tules Bakır yönetimindeki Pieneta İtalia kadrosuna bir kez daha çok teşekkürler..

  • Ali Varol

    Öğrenci

    BICOCCA ÜNİVERSİTESİ
    HUKUK - LİSANS

    Ben İtalya'da eğitim kararımı almadan önce insani ilişkilerin şirket çıkarlarının gerisine atıldığı bazı talihsiz tecrübeler yaşadım. Sonra Pianeta Italia'nın varlığından haberdar oldum ve ilk görüşmemde karşımda şirket görevlisi değil de sanki 40 yıllık arkadaşlarım varmışçasına sıcaklık hissettim. İstanbul’u geçtim, İtalya'ya gittikten sonra bile en ufak bir probleminizde sizi hiçbir zaman yüzüstü bırakmayan bir kurum Pianeta-Italia ve bunu bir abla-kardeş formatında yapmaları da zaten onları farklı kılan en büyük şey.

    Ağustos sicağında Tules ve Vanessa ile günde kaç kere telefon görüşmesi yaptığımı, tatillerinde bana problemlerimi çözmek icin kaç saatlerini ayırdıklarını bir ben, bir Vanessa, bir de Tules bilir.. Geleceğimi şekillendirmemin dışında ekstra olarak çok değerli iki arkadaş kazandığımı düşünüyorum: "Vanessa ve Tules" :) En yakın zamanda Milano'da görüşmek üzere..

  • Gamze Özgür

    Veli

    2011 yılında ailemiz ve kızım için radikal bir karar alarak, kızımın üniversite okul hayatını İtalya’da geçirmesine karar verdik. Bu süreçte Pianeta Italia ile tanışma fırsatı bulmamız bizim için büyük bir şans oldu.

    Gerek İtalya’da yaşam, gerek üniversite konusunda ihtiyacımız ve sorularımız olduğu her an karşımızda ilgili bir kişi bulmanın ya da doğru kişilere yönlendirilmenin güveni ile Pianeta Italia ile yola çıktığımız bu süreçte biz başarıya ulaştık; kızım şu anda Milano Politecnico’da mimarlık öğrencisi.

    Bizi bu zorlu süreçte yalnız bırakmayan, güler yüz ve desteğini esirgemeyen Pianeta Italia’nın tüm ekibine teşekkür ederiz.

  • Çetin Varol ve Ailesi

    Veli

    Kelimelerle ifade edilemeyecek memnuniyetimizi bir kaç satırla dile getirmeye çalıştım:

    Oğlum Ali Varol ve kızım Melisa Varol’un İtalya’daki dil okulu başlangıcından üniversite, yurt, kayıt ve yerleştirme işlemlerine kadar göstermiş olduğunuz yakın ilgi ve alakanız bizleri ziyadesiyle mutlu etti, firmanızın böylesine sıcak ve insani davranışına yürekten teşekkür eder, başarılarınızın devamını dileriz.

  • Emirhan Tarım

    Öğrenci

    POLITECNICO DI MILANO-ARCHITECTURAL SCIENCES
    MİMARLIK-LİSANS

    Size her türlu soruyu rahatça sorabildim ve her zaman güler yüzle karşılanıp sorularım cevaplandı. İtalya’da okuyabilmem için elinizden geleni yaptınız ve beni hep desteklediniz.

    Ayrıca sizin hakkınızda en hoşuma giden şeylerden biri ise öğrencilerinizle bağınızı hiç koparmamanız ve iyi bir sosyal ilişki kurmanız. Umarım mesleğinizi hiç bırakmaz, her zaman öğrencilere yol gösterip yardımcı olursunuz.

  • Cem Apaydın

    Öğrenci

    BOLOGNA ÜNİVERSİTESİ,
    SİYASAL BİLİMLER FAKÜLTESİ

    Master of Arts in Interdisciplinary Research and Studies on Eastern Europe
    Pianeta Italia'da sene boyunca hem italyanca kursu hem de üniversite başvurularım için danışmanlık hizmeti almış biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki; eğer İtalya’da eğitim almaya karar verdiyseniz sadece hangi okullara başvurmak istediğinizi seçin ve gerisini onlara bırakın.

    En ince ayrıntısına kadar prosedürle ilgilenen ve kafanızda en ufak bir soru işareti bile bırakmayan profesyonellerle birliktesiniz çünkü. Lisans öğrenimimin son ve en yoğun dönemine girmişken master yapmaya karar vermiş fakat bu yoğunluk içinde bir de başvuru süreciyle nasıl ilgilenceğimi düşünürken hiçbir şeyle uğraşmadan Pianeta İtalia sayesinde 4 üniversiteden birden kabul alma şansına eriştim.

    Eğer sizde İtalya'da eğitimi düşünüyorsanız mutlaka Pianeta İtalia'ya gelip Tules ve Vanessa Hanımlarla tanışmalısınız.

  • Yiğit Küçükçınar

    Öğrenci

    BOLOGNA ÜNİVERSİTESİ
    İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ- MASTER OF SCIENCE

    Yurtdışında okumanın çok zahmetli, kabul edilmenin zor olduğunu ve şansımın düşük olduğunu düşünüyordum, ancak Pianeta-italia'ya gidince aslında yurtdışında özellikle İtalya da okuma şansımın gayet yüksek olduğunu, hangi bölümü istediğim gibi konuları konuştuk ve ikinci konuşmamızda vize için hangi evrakların gerekli olduğunu konuşuyorduk, çünkü istediğim okula kabul edilmiştim bile, üstelik bursum da çıkmıştı.

    Öğrencileri için ellerinden geleni her zaman yapıyorlar, size seve seve her zaman her konuda yardımcı oluyorlar, çok teşekkür ediyorum, sayelerinde şuan 7 aydır İtalya da yüksek lisansımı yapıyorum.

  • Mina Uzun

    Öğrenci

    POLTECNICO DI TORINO,
    ECODESIGN – Master of Science

     İnternette ‘İtalya’da Eğitim’ yazdığımda karşıma Pianeta Italia’nın sitesi çıktı. Görüşmeye gittiğimde çok tatlı Türkçesiyle Vanessa karşıladı beni. Tules ve Vanessa ile henüz çalışmaya karar vermemiş olmama rağmen beni bütün konularda bilgilendirdiler.

     İçten ve özverili bir iletişim halinde olmaları, sıkıntılı zamanlarda bile motive edici tavırları bence onları diğer danışmanlık firmalarından ayıran önemli özelliklerinden. Onların tavsiyesi ile Politecnico di Torino'nun ‘Eco Design’ bölümüne girmeye hak kazandım. Danışmanlarım bana ne dedilerse Torino’ya gittiğimde ne eksik ne fazla, aynen karşımdaydı.

     İlgilerine, samimiyetlerine ve doğru yönlendirmelerine her zaman müteşekkir olduğum Pianeta Italia ekibiyle devam eden arkadaşlığımızdan da çok memnunum. Teşekkürler Pianeta Italia !

  • Can Yalnız

    Öğrenci-Politecnico di Torino, Bilgisayar Mühendisliği

    1.Politecnico mühendislik sınavından 100 üzerinden 100 aldın. Bu inanılmaz başarını tebrik ediyoruz. Mühendislik sınavına nasıl hazırlanılmasını tavsiye edersin?

     Teşekkür ederim. Her ne kadar ToPolito bursu için ciddi bir tempoyla sınava hazırlanmış olsam da, aldığım not beni de şaşırttı. Herkesin öğrenme ve çalışma süreci farklıdır, dolayısıyla nasıl çalışılması gerektiğiyle ilgili mutlak teknikler söylemek yerine, sınava nasıl hazırlandığımı paylaşmak isterim sizlerle.

     Sınava girmeden önce duyduğum ve tahmin ettiğim gibi, ölçülen bilgi Türkiye müfredatında bizlere öğretilenlerin neredeyse aynısı. Dolayısıyla ben sınava hazırlanırken matematik ve fizik LYS kitapları kullandım. Birazdan da değineceğim gibi liseyi bitirdikten sonra bir sene üniversite okuduğumdan dolayı lisede öğrendiklerimin bir kısmına eskisi kadar hakim değildim. Bu yüzden matematik konusunda, eski matematik öğretmenimin bana önerdiği, konu anlatımlı bir kaynak tercih ettim ve fizik konusunda da eski fizik öğretmenimden LYS konularını kapsayan özel dersler aldım.

     Sınavın ingilizce bölümünde çalışmak için 'iflscience.com' sitesini önerebilirim, benim gördüğüm kadarıyla sınavda çıkan ingilizce metinler bu sitedeki makalelere çok benziyor. Sınava hazırlanan, ingilizcesine güvenen güvenmeyen herkese bu siteden günde en az bir makale okumayı ve bilmediği kelimelerin ve kalıpların üzerinde durmayı öneririm. Mantık bölümü için matematiksel mantık konusuna hakim olmanın uygunluğunu düşünüyorum.

     Sınavın yapısına gelirsek, bence sınavın en belirgin özelliği, matematik bölümü dışında, soruların uzun uzun hikaye anlatması. Dolayısıyla, bence ingilizce hakimiyeti sınavda çok önemli. Son olarak, girebileceklerin, sınava bir kereden fazla girmelerini tavsiye ederim çünkü ben ikinci girişimde, ilk sınavda gördüğüm sorularla karşılaştım.

    2. İtalya'da üniversite okumanın sana göre avantajları nelerdir?

     İtalya'daki üniversitelerin genel özellikleriyle ilgili hiçbir fikrim yok, fakat ben burada gün geçtikçe Polito'nun buraya gelirken tahmin ettiğimden çok daha iyi bir okul olduğunu görüyorum. Polito'nun herkesçe kabul edilen en belirgin özelliklerinden bir tanesi Fiat, General Motors, Amazon gibi birçok büyük firma ile bağlarının bulunması ve bu bağlarını kullanabiliyor olması. Fakat ben Polito'nun en iyi özelliğinin sınav ve ödev sistemi olduğunu düşünüyorum. Burada notunuz, 1 sene içerisinde dört kez girme hakkınız olan tek bir final sınavı ile belirleniyor. Bu her ne kadar korkutucu gelse de bence insana kendi zaman yönetimini en iyi şekilde yapmayı öğretiyor ve kendini dersler dışında geliştirmek isteyen öğrencilere bu zamanı sağlıyor.

    3. Dersleri nasıl buldun, yurt dışında bir başka üniversite tecrüben de oldu, bu anlamda neleri farklı buldun?

     Evet, liseden hemen sonra, 2015 - 2016 akademik yılında, Amerika'da (Brown Üniversitesi'nde) 1 sene okudum. Burada oluşumdan da anlayabileceğiniz gibi bu deneyimden pek memnun kalmadım. Amerika'daki üniversiteler kötü demiyorum, ama eğer burs alamadıysanız verdiğiniz paranın karşılığını alabileceğinizi düşünmüyorum. Mesela benim gittiğim üniversitede (Brown kötü bir üniversite olmamasına rağmen) aldığım eğitim en fazla ortalamaydı. Polito, Amerika üniversiteleriyle karşılaştırılınca, fiziksel şartlar konusunda her ne kadar zayıf kalsa da, burada aldığım eğitimden ve kendimi geliştirmem için bana sunduğu fırsatlardan gerçekten çok memnunum.
    Son olarak, sınava girecek ya da karar verme aşamasında olan herkese başarılar dilerim.

  • Derin Dönmez

    Politecnico di Torino - Bilgisayar Mühendisliği

    Öncelikle Torino’yu nasıl buldun biraz bahseder misin?
    Şehri her gün daha çok seviyorum, küçük şehir diye düşündüğüm yer gitgide büyüyor kafamda, gayet hoş her köşesi. İstanbul’dan sonra buradaki hayat spaya gitmek gibi..😊

    Okul ortamına alışabildin mi?
    Okul da gayet güzel, 250 kişilik sınıflar var ama insanlar şimdiden biraz azaldı bile… Bizim için iyi tabii.

    İtalyancayla aran nasıl, öğrenebildin mi?
    Zorunlu İtalyanca dersi var ona gidiyorum, kurs bulmama vs de gerek kalmadı, o eğitim gayet iyi ve yeterli bence.

    Peki bölüm dersleri nasıl gidiyor, zorlanıyor musun?
    Bölüm derslerinden matematik biraz zor geldi, konular ağır işleniyor ve haliyle zorlanıyoruz. Diğerlerinde bir sorun yok gibi şimdilik. Cuma günleri de boş, uzun hafta sonları oluyor. Şehri keşfetmek için bol vaktimiz var yani.

  • Beyza Özpınar

    Öğrenci-Università degli Studi di Teramo, Food Science and Technology

    Teramo nasıl bir şehir? Buraya dair neler söylemek istersin? 

     Burası küçük ve sevimli bir şehir. Milano ve Roma gibi çok eğlence mekanları yok. Ama her perşembe James&Joyce Pub adlı bir mekanda öğrenciler için partiler düzenleniyor. Ben de yarın orada düzenlenecek olan Christmas partisine gitmeyi düşünüyorum. İnsanlar çok sıcakkanlı, buraya çabuk alışmamda bunun büyük etkisi olduğunu söyleyebilirim.

     Gittiğim yerlerdeki çalışanların hepsi çok iyiydi. Teramo’ya 10 dk uzaklıkta Gran Sasso adında AVM var fakat yemek yeme yerleri biraz kısıtlı. Ayrıca buradan otobüsle veya trenle Giulianova ve Pescara‘ya gidilebiliyor. Geçen hafta havaalanına gittiğim için Pescara’ya uğramıştım. Bahar ayında tekrar gitmek istiyorum, orası da çok güzeldi.

    Peki yemekler nasıl? Bazı öğrenciler için alışana kadar sorun olabiliyor yemek konusu, sen nasıl bir çözüm getirdin bu duruma?

     İlk ay otelde kaldığım için yemek yapamamıştım. O yüzden birkaç restaurant ve cafe keşfetme fırsatı buldum. İki tane Türk kebapçısı var. Türkiye’deki gibi güzel olmasa da tatları fena değil. Onun dışında çok güzel kahveler yapan yerler var. Eylül sonunda Grand Italia diye bir cafede dondurma yemiştim, tadı enfesti. Henüz gitmediğim ama giden arkadaşların pizzasını çok methettiği bir yer var, adı Pizzeria Don Miguel, oraya da yakın zamanda gidip deneyeceğim.

     Biraz da okuldan bahsedelim:) Bu sene Teramo Üniversitesi ‘Food Science and Technology’ master programına kabul edildin. Hocalar nasıl, ders işleyişlerini Türkiye’deki hocalarla karşılaştırırsak neler söyleyebilirsin?

     Tabiki arada çok fazla farklılık var. Buradaki hocalar dersi tam vaktinde bitiriyor. Türkiye’de ise hocalar o haftanın konusu bitince 3 saatlik dersi 1 saatte bitirebiliyor. Ama burada konu bitse bile saati tamamlamak için yeni konuya başlıyorlar. Ders konusunda daha disiplinliler ama sınav tarihlerini genelde bize bırakıyorlar. Hepimizin uygun olduğu zamanı buluyorlar sınav için, Türkiye’de hoca hangi tarihi isterse o tarihte oluyorduk.

     Prof. Pittia, bölümü tanıtmaya yönelik toplantı yaptı bizimle. Bu dönem hep teorik dersler vardı ama seneye Aralık veya Ocak ayında laboratuvar stajımız olacakmış. O zaman daha çok uygulamalı olarak geçecek sanırım.

  • Kezban Belet

    Öğrenci-Istituto Marangoni, Fashion Styling & Visual Merchandising

    İtalya’ya ve okula alışma evrelerinden biraz bahsedebilir misin? Zor oldu mu senin için yeni bir yere adapte olmak?

     Burada ilk yılım ve herkes gibi benimde zorlandığım zamanlar oldu, olmaya da devam ediyor. Özellikle derslerin çok yoğun ve ağır olduğu dönemler biraz bocaladım diyebilirim. Birinci dönemin başlarında kabul etmek gerekir ki çok zorlandım ama dersleri çok iyi takip ettiğim ve verimli bir şekilde not aldığım zaman o kadar da zor olmadığını fark ettim. Çünkü derslerde hocaların ağzından çıkan her kelime, projelerimiz yani sınavlarımız için çok çok önemli. İlk iki hafta benim için alışma süreci oldu ama daha sonrasında kendimi adapte edip derslere girdim. Şuan ikinci döneme başladık ve artık okuluma alışmış olarak projelerimi hazırlıyorum.

    Marangoni nasıl bir okul? Memnun musun orada okuyor olmaktan?

     Marangoni’de şuan çok mutluyum. Sınıfımı ve dersleri seviyorum. Hocaların hepsi çok donanımlı, çok bilgili ve aynı zamanda çok ünlü dünya markalarıyla çalışan insanlar. Bize karşı da gerçekten çok ilgililer, herkesle tek tek ilgileniyorlar. Derslerin öncesinde ve sonrasında sınıfta kalıp, soru sormak isteyenlerin sorularını cevaplıyorlar ve ödevlerimizi birebir kontrol ediyorlar. Okul 3 dönemden oluşuyor ve bu dönemler 8 hafta sürüyor. Her dönem sonunda iki hafta sınav haftası oluyor ve o sınav haftalarında, dönem içerisinde yaptığımız projeleri teslim ediyoruz.

    Türkiye’deki sistemle kıyasladığımızda eğitimle ilgili neler söyleyebilirsin?

     Yani Türkiye’deki gibi yazılı sınav sistemi yok. Sizi iki saat içinde yaptıklarınızla değerlendirmiyorlar. Onun yerine 8 hafta içinde yaptığımız, yarattığımız, hayal ettiğimiz projelere göre değerlendiriyorlar. Okulun bu sistemini seviyorum. Hocalar fikirlerimize ve hayal gücümüze hep saygı duyuyor ve bunları değiştirmeye çalışmıyor, bunları kısıtlamıyorlar. Özetle buradaki eğitimden ve okulumdan çok çok memnunum.

    Peki burayı tercih edecek öğrencilere tavsiyelerin neler olur ?

     Burada okumak isteyenlere tavsiyem gerçekten istiyorlarsa ve ilgi duyuyorlarsa buraya gelmeleri. Diğer türlü zorlanacaklarını düşünüyorum çünkü burası gerçekten isteyenlerin yeri bence. Mesela bir örnek vereyim, bir arkadaşım Ankara’da bir üniversite bitirip buraya gelmiş. Okul başladıktan 4 hafta kadar sonra ben istemiyorum, yanlış karar verdim, derslere yetişemiyorum diye bir senelik hızlandırılmış kursa geçti. Yani demek istediğim gelmek isteyen herkesin, seçecekleri bölümle ilgili çok iyi araştırma yapıp, çok iyi düşünerek gelmesi. Ama şunu söyleyebilirim Milano’da okumak için bence Marangoni en doğru tercih 🙂

  • Sıla Naz Bolu

    Öğrenci-Politecnico di Milano, Mimarlık (italyanca)

    Okul nasıl gidiyor, memnun musun Mantova kampüsünü seçmiş olmaktan?

     Kampüs çok küçük, sadece mimarlık var, ama bence çok daha iyi çünkü profesörlerle iletişim çok rahat oluyor bu şekilde.
    İyi ki Mantova’yı seçmişim diyorum, keyfim çok yerinde.

    İlk sene dersler öğrencileri biraz zorlayabiliyor, senin için geçerli mi bu durum:)?

     Dersler dil açısından bakacak olursak biraz zorluyor:)
    Dönemimde toplam 100 kişi var. Derslerde de hep grup projeleri var o yüzden hep bir konuşma ve diyalog içerisindeyiz. Zaten İtalyanlar çok sempatik insanlar, bu yüzden iletişim kurmak çok zor olmuyor, dil problemi de bu sayede çözülmüş oluyor.

    Derslerin içeriğine gelirsek istediğim bölümdeyim ve o yüzden çizim, proje gibi derslerin her biri benim için çok zevkli geçiyor.

    Ortamı ve hocaları nasıl değerlendiriyorsun?

     Okulda çok sıcak ve samimi bir ortam var. Daha önce bahsettiğim gibi çok küçük bir kampüs olduğu için öğretmenler dahil herkes herkesi tanıyor. Aslında  biraz da benim şansıma oldu herhalde, insanlarla çok kısa sürede kaynaştım.

    Benim istediğim tek okul Politecnico di Milano’ydu ve istediğimi elde ettim, bu nedenle çok mutluyum.

  • İrem Akbulut

    Öğrenci

    Sevgili arkadaşlar merhaba; 

     Bolonya'da yüksek lisans düşünenler için biraz yol gösterici olması adına deneyimlerimi paylaşmak istedim sizlerle. Öncelikle Bolonya küçük bir şehir, dolayısıyla büyük şehrin karmaşa ve koşturması burada yok, eğer sakinlik arıyorsanız orası burası:)  Şehrin merkezi "centro storico-tarihi merkez" diye geçiyor ve akşamları belli bir saatten sonra araç trafiğine kapanıp sadece yayalara ait oluyor, oldukça tatlı bir uygulama. 


     Bolonya'da ulaşım otobüs, bisiklet, motorsiklet ve özel araçlarla sağlanıyor. Üniversite bahçesi bisiklet ve motosiklet galerisi gibi bir görüntü oluşturuyor. Büyük bir şehirden gelecekseniz, üniversiteye bisikletle gidebilmenin keyfini yaşayabilirsiniz.

     Bolonya'nın bir üniversite şehri olması yaşam maliyetine yansıyor ne yazık ki :( kiralar son derece yüksek, alışveriş ve sosyal hayat için de hatırı sayılır  miktarda bütçe ayırmak gerekiyor.

     Bolonya’da ev bulmak geçmeniz gereken en büyük sınav, zira yeni ev yapılmadığı için kiralık ev kara borsa gibi, bulana aşk olsun. Gelmeden uzun zaman öncesinden sosyal medyadaki gruplardan araştırmakta fayda var, yoksa bir süre otelde kalmanız gerekebilir.

    Üniversite hayatına gelecek olursak lisans üç sene, yüksek lisans iki sene sürüyor ve birçok dersin sadece tek sınavı var, fakat bu sınavlara 2-3 defa girme hakkınız oluyor. Yani dersler bittikten sonra belirli bir süre sınava girip deneme şansınız oluyor. Bu tarihler öncesinden bildiriliyor, isterseniz “risk budur” deyip sadece birini seçip ona da girebilirsiniz.

     Dersler blok şeklinde ve son derece uzun sürelerle işleniyor, dolayısıyla tüm konsantrasyonunuzu toplayıp öyle gelin derim:)
    Devam zorunluluğu derse ve hocaya göre değişmekle birlikte gördüğüm kadarıyla genelde zorunluluk yok.

     Bolonya'da İtalyan yemek kültürünün iddialı şehirlerinden biri, dolayısıyla gelmişken birkaç lokal yemek öğrenip Türkiye'ye dönünce arkadaşlarınıza ziyafet verebilirsiniz;)

    Her şey bir yana İtalya güzel, İtalyanlar şeker, eğer aklınızın bir köşesinde İtalya fikri varsa bence bir deneyin;)

     

  • Zeynep Vanlı

    Öğrenci-Politecnico di Milano, Mimarlık

    1) Bize biraz kendinden bahseder misin? Hangi okuldan mezunsun ve bu bölümü seçmeye nasıl karar verdin?

     Adım Zeynep Vanlı. Saint Joseph Fransız Lisesi’nden geçen sene mezun oldum.
    Mimarlık okuma kararını 10. sınıfta aldım. Seçimimin nedeni mimarlığa duyduğum ilgiden veya ileride kendimi mimar olarak görmemden değildi. Daha çok tasarıma ilgi duyuyordum ve bunu en iyi veren bölümün mimarlık olduğunu düşündüğüm için bu bölümü seçtim. Mimarlık eğitimini sadece mimarlıkla sınırlı bir şey olarak görmüyorum, diplomanızı aldıktan sonra yönelebileceğiniz çok çeşitli alanlar var.

    2) Politecnico di Milano mimarlık bölümüne 7. olarak girdin, bu başarında hem İstanbul’daki mimarlık kursuna (Şela Atölye) hem de Milano’daki mimarlık sınavı hazırlık kurslarına katılmanın etkisi olduğunu düşünüyor musun?

     Bu bölümü başarıyla kazanmamda sadece tek bir kursun yeterli olduğunu söylemek doğru olmaz çünkü bunun bir süreç olduğunu düşünüyorum. 10. sınıfta mimarlık okumaya karar verdiğimden beri bu konudaki eksiklerimi gidermeye yönelik çalışmalar yaptım. Zaten bölüme duyduğum ilgiden dolayı 2 sene boyunca yoğun bir çalışma temposunda devam ediyordum. Milano’daki sınava hazırlık kursu ve Şela atölye’ye katılarak öğrendiklerimi pekiştirme şansı elde ettim. Kafamda ayrı ayrı duran bilgiler bu kurslar sayesinde hafızama bir bütün olarak yerleşti. Özellikle Şela’nın hazırladığı kitapçıkların, sınava çalıştığım süreç içinde çok yararlı olduğunu söyleyebilirim.

    3) İtalya-Milano’da öğrencilik hayatı nasıl geçiyor? Okuldan ve bölümünden memnun musun? Hocaların ders işleyişi, okuldaki kampüs ortamı ve arkadaşlıklar hakkında neler söylemek istersin? Bu bölümde okumayı düşünenlere tavsiyelerin neler olur?

     Genel olarak çok memnunum. Milano’ya alışmak çok kolay oldu, zaten yazın kursa geldiğimde burada 1 ay kaldığım için şehre adapte olmakta çok zorlanmadım. Öğrenci yaşamı için en kolay şehirlerden biri diyebilirim.

     Okulumdan da memnunum, gerçekten nitelikli ve kaliteli bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Bunu özellikle diğer ülkelerde mimarlık okuyan arkadaşlarımın nelerle uğraştığını gördüğümde fark ettim. İlk donem onlar daha teoride kalacak şeyler yaparken biz profesyonel hayatta işimize yarayacak projeler oluşturuyorduk.

     Hocalarla ilgili olarak bazen yeterli bilgiyi öğrenciye sağlamadan yüksek beklentiler içine giriyorlar. Bu ilk donem hepimizin sinirini bozdu ama bir şekilde hallettik. Bu durum özellikle bilgisayar programları konusunda başımızı ağrıttı, çoğu programı kendi çabalarım sayesinde öğrendim.

     Kampüs ortamı çok keyifli. Okulda koridorlarda, açık alanlarda herkes proje yetiştirme telaşı içinde. Bu görüntü, insanı gerçekten motive ediyor. Mimarlık bölümünü Politecnico di Milano’da okumak isteyenlerin bence şunu bilmesi gerek, her ne kadar iyi eğitim aldığımı düşünsem de, mimarlık eğitiminin her zaman daha sanatsal olacağını düşünmüştüm. Bu da biraz okulla ilgili bir durum ve burada çok daha teknik bir eğitim alıyorsunuz. O yüzden böyle bir beklentiniz varsa bunu bilmeniz gerekir. Bunun haricinde gerçekten istediğinizi düşünüyorsanız bu bölümü tercih edin, çünkü çok yoğun bir tempo içine giriyorsunuz. Mümkünse okulların ders programlarını inceleyin ve ona göre seçiminizi yapın. Ve eğer bu okulda bu bölümü okumaya kesin kararlıysanız, zamanınız oldukça autocad, rhinoceros, illustrator gibi programlarını gelmeden en azından ana hatlarıyla öğrenmeye çalışın, çok faydasını göreceksiniz.

  • Yusuf Karataş

    Öğrenci-Università di Bologna, Scienze Storiche e Orientalistiche master

    1) İtalya’da öğrenci olmanın güzel ve zorlayıcı yönlerinden kısaca bahsedebilir misin?

     İtalya'da öğrenci olmanın güzel yanları kendinizi sıcak ve neşeli insanların olduğu bir yerde bulmanızdır. Özellikle öğrencilere karşı herkesin yardımcı olması ve tabiki İtalya'nın muhteşem doğal güzellikleri. 

     İtalya'da öğrenci olmanın zor yanları ise dünya sistemi içinde Avrupa'nın klasik eğitiminin halen devam ediyor olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca genel olarak ülkede öğrencilere yönelik bazı ekonomik sıkıntılar yaşanmaktadır.

    2) Bologna’da okuyacak öğrencilere tavsiyelerin nelerdir?

     Bolonya'ya gelenlere ilk tavsiyem erken gelip ev/yurt işlemlerini halletmeleri olacaktır. Burada yabancı öğrencilere yönelik çok sıcak bir tavır var. Tüm ülkede de bunun olduğunu duymaktayım. İtalyan halkı yabancı öğrencilere çok yardımcı olmaktadır. Ancak en büyük sorun maalesef şu ki, ev sahipleri dünyanın her yerinde olduğu gibi kiraları yüksek tutuyor. Bu durum öğrenciler için bir hayli zorlayıcı oluyor.

    3) İtalya’da yabancı öğrencilere bakış açısı nasıl, zorlandığın ya da seni çok mutlu eden noktalar oldu mu?

    İtalya'daki halkın yabancı öğrencilere karşı çok sıcak ve yardımcı olması hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. 

     Elbette zorlukları var fakat özellikle belirtmek istiyorum, Pianeta İtalia ile Bolonya'ya geldiğim için çok mutluyum.

  • Zeynep Naz Kocabaş

    Öğrenci-Politecnico di Torino, Mimarlık

    1) Bize kendinden bahseder misin? Nereden mezunsun ve bu bölümü seçme sürecin nasıl oldu?

     Ted Ankara Koleji’nden mezun oldum. Hep sanatla ilgiliydim. Matematik ve fizik derslerine karşı da ilgimde vardı. Bu yüzden bana uygun olan mesleğin mimarlık olduğuna karar vererek bu bölümü tercih ettim.

    2) Önce Torino’da mühendislik bölümünü kazandın, sonra Torino mimarlığı kazanarak bu bölümü tercih ettin. Neden Torino ve neden mimarlık?
     Mimarlığın temel yapısını oluşturan bir ülke olan İtalya’da mimarlık okumak  benim hayalimdi. Torino olmasının sebebi mimarlıkta sanatsal eğitimin yanında tekniğe de ağırlık vermesiydi.

    3) Yaşadığın şehirle ilgili neler söylemek istersin? Öğrenci hayatı, yeme-içme durumları, masraflar, fiyatlar ve konaklama imkanları hakkında düşüncelerin neler?

     Torino, aileden uzakta ve yurt dışında ilk kez yaşayacak olanlar için en uygun şehir diyebilirim. Öğrenci şehri olmasının avantaj ve dezavantajları var tabiki. Dezavantaj olarak tek söyleyebileceğim şey konaklama. Çok öğrenci olduğu için uygun fiyatlı konaklama imkanları kapılmış olabiliyor o yüzden bu konuda erken davranmak gerebilir. Yeme-içme konusuna gelirsek CAF (indirim) ve EDISU (devlet bursu) yaptırdığım için hem okulda ki yemeğim ucuz hem de okul harcımda indirim oldu.

    4) Son olarak okul ortamından memnun musun? Dersler nasıl geçiyor, hocaların ders işleme metotlarını nasıl buldun? Türkiye’deki sistemden sonra alışmakta zorluk yaşadın mı?

     Geçtiğimiz 1 senede mimarlık hakkında çok fazla şey öğrendim diyebilirim. Birinci  dönem Calculus, History of Architecture, Drawing and Survey ve Morphologyderslerimiz vardı. İlk dönem mimarlıkla ilgili  olmasa da bize temel yapıları öğrettiler (autocad, binanın structure, mimarlar ve yaptıkları binalar,düzlemde doğru nokta çizimi…)  bir de tabiki proje yaptık. Projemiz mimarların yaptıkları  binaların  planı, elevation ve sectionı autocadde çizip, maketini yapmamızdı.

     İkinci dönem ise ‘Design Studio’, ‘Drawing and Survey’, ‘Fundamentals of Architecture Technology ve Morphology’ derslerimiz var. Bu dönemde studio hocalarımız bizden Bologna’ya ‘elderly people’ için co-house yapmamızı istediler. Bize Bologna’da olan bir alan verdiler bunun için günübirlik Bologna’ya giderek alanımızı inceledik. Ölçüm alıp  sketch çizdik, şehri tanıdık ve bazı inspiration noktaları bulmaya çalıştık ki tasarlayacağımız binada bize yardımcı olsun. Bu proje için her hafta kontrollerimiz oldu. Hocalarımız çok iyi, hepsi bize çok yardımcı oluyor. Aynı projeyi ‘Morphology’ dersi için  sütun, kolon, destek, beam gibi binanın ayakta kalması için bazı hesaplamalarla structure çizeceğiz. Fundamentals dersinde ise mimarlıkla ilgili her şey planda, cam nasıl çizilir ölçeği ne olmalı, concrete nasıl yapılır, duvar kalınlığı ne kadar olmalı gibi içerikler var.

      Son projemizde ise okul binasının belli bir bölümünü ölçüp çizeceğiz.
    Hocalara gelirsek, bazı hocaların ingilizcesi çok iyiyken bazılarınınki idare eder oluyor ama yinede eğitim şekilleri ve yaptıkları işi sevmeleri çok hoşuma gitti. Türkiye sisteminden sonra zorluk çekmedim.

  • Ecem Kanan

    Öğrenci-Politecnico di Torino, Mimarlık

      Adım Ecem Kanan. FMV Ayazağa Işık Lisesi 2017 mezunuyum. Mimarlık her zaman kendime uygun bulduğum birkaç meslekten biri oldu ve hem bilimsel yönü olan hem de sanatsal açıdan kendimi ifade etme özgürlüğümün olacağını düşündüğüm için bu bölümü seçtim. 

      İtalya’da okumaya karar vermeden önce bu ülkede sadece Roma’yı ziyaret etme fırsatı bulabilmiştim. Torino’da okumayı siz bana söyleyene kadar düşünmemiştim bile. Ancak İstanbul’un trafiğinden ve çevre kirliliğinden kaçmak istediğimi kesinlikle biliyordum. Hayatımın bir döneminde hep daha huzurlu bir şehirde yaşamak istemiştim. Milano metropol bir kent, yaşam çok pahalı. Torino ise daha sakin bir şehir ve aynı yaşam kalitesine daha uygun bütçeyle sahip olabiliyorsunuz. Politecnico di Milano aşırı talepten dolayı öğrenci alımını her sene zorlaştırıyor. İnsanlar Torino’ya yöneldikçe Politecnico di Torino’da aynı yolda hızla ilerliyor ancak puanlar hala makul seviyelerde. Mühendislik sınavına girmek için Milano’daki mimarlık kursumdan Torino’ya geldiğimde biraz da şehrin doğal güzelliğinden etkilenip burada okumak isteyeceğimden emin oldum.

     Torino çok güzel bir şehir. Alp Dağları’nın eteğinde, çevresinde hafta sonu küçük geziler yapabileceğiniz kasabalar, her köşesinde tarihi eserlerle size kendini sevdiriyor. İlk yalnız yaşamaya başladığımda şehri keşfedip nereden alışveriş yapmamın daha hesaplı olduğunu öğrenmem biraz zamanımı aldı ama onun dışında fiyatlar genel olarak bakıldığında yeme-içme açısından da kira ve konaklama bakımından da gayet uygun. Tek sorun kiralık evlerin, özellikle de öğrenciye kiralanan ev sayısının az olması. Yurtlarda da yer bulmak geç kalındığında oldukça zor. Emlakçı ile hiç çalışmadım ama her şeyi kolaylaştırabilir diye düşünüyorum. 

     Biraz da okuldan bahsedecek olursam, ortamdan memnunum ancak mimarlık kampüsü (Castello del Valentino) ana kampüsle kıyasladığımızda sosyal bakımdan oldukça zayıf kalıyor. Konuları faydalı ve detaylı buluyorum. Mimarlık bölümü Türkiye’ye göre çok daha yoğun ve eğitim teknik ağırlıklı. Genelde hocalar öğrencilere ne yapmalarını istediklerini ayrıntılı bir şekilde açıklayıp sonrasında ürün üzerinden yorum yapıyorlar. Tasarım ve çizim derslerinde bu böyle. Bazı hocalar okulun sitesine birebir derste işlediklerini yüklerken bazıları derste dijital kaynak kullanmıyor ve kendi notlarını yüklemiyor. Ancak her türlü yeterli kaynak mevcut ve hocalar akademik desteğe her zaman açık.

     Buraya geleceklere tavsiyem imkanları varsa yaşamadan önce en az bir kere şehri ve okulu ziyaret etmeleri. Geldiklerinde de şehri olabildiğince çabuk gezip etrafı öğrenmeleri. Ne kadar çabuk alışırlarsa o kadar faydasını göreceklerini düşünüyorum. Okul için de hocalarla ve sınıf arkadaşlarıyla iletişim içinde kalmak katkı sağlayacaktır. 

  • Pelin Özoktay

    Öğrenci-Politecnico di Milano, 1 yıllık sektörel master (Scuola Master Fratelli Pesenti) Contract, Claim & Delay Management in Construction Works

     Öğrenci olarak ortam benim için çok güzel, sınıfım kalabalık değil. Sınıf arkadaşlarım çok tatlı insanlar, hep beraber vakit geçiriyoruz. Arkadaşlarım İtalyan o yüzden dil konusunda da yararını görüyorum.

     Okulda bu master ile ilgilenen kişiler çok sıcakkanlı ve yardımseverler. Hocalarımız her hafta ve bazen gün olarak değişiyor, her dersin kendine özgü alanında uzmanlaşmış hocaları var. Genelde mühendisler veya avukatlar geliyor, deneyimlerini de bizimle paylaşıyorlar. Bu yüzden dersler daha güzel ve etkili geçiyor. 

      Ben bu master programının diğer bölümlere göre benim açımdan daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Derslerin sonunda staj olduğu için hem bilgilerimizi pekiştirebileceğiz hem de İtalyan firmalarda staj fırsatını yakalamış olacağız. Bu sebeple seçimimden dolayı çok mutluyum ve bu fırsatı bana sağladığınız için size teşekkür ederim :) Herkese sevgiler..

  • Sanlı Görson

    Öğrenci-Universita degli studi di Padova, Laurea Magistrale Alimenti e Vini d'Italia"

     İtalya'da yüksek lisans yapma kararını verdikten sonra başlayan teferruatlı süreci Pianeta Italia'nın rehberliğinde geçirme kararımın hayatımda verdiğim en isabetli kararlardan biri olduğunu içtenlikle ifade edebilirim.

     Üniversiteden üniversiteye değişen prosedürler, uygulamalar, vize başvuruları ve benzeri birçok konu kafanızı fazlasıyla karıştırabiliyor. Bunun yanı sıra yapacağınız en küçük hata size hem zaman, hem para kaybettirebiliyor; hatta eğitim fırsatının kaçmasına bile sebep olabiliyor.

     Dolayısıyla İtalya'da eğitim konusuna en ince ayrıntısına kadar hakim, her sorunuza cevap verebilen, son derece profesyonel ve titiz çalışan bir ekibin hizmetlerinden yararlanmak benim için önemliydi. Pianeta İtalia rehberliğinde adımlarımı atmam tüm süreci baştan sona problemsiz geçirmemi ve İtalya'da yüksek lisans yapma hedefime ulaşmamı sağladı.

    Her şey için teşekkürler Pianeta İtalia!

     

  Bilgi İçin Hemen Arayın